Raport de conformare NZEB (studiu NZEB)

Raport de conformare NZEB (studiu NZEB)Puteti sa apelati la noi si atunci cand aveti nevoie de un studiu NZEB (raport de conformare NZEB), document ce face parte din documentratia pentru autorizatia de constructie.

Acesta poate fi elaborat de catre un auditor energetic atestat, acelasi specialist ce elaboreaza si certificatul de performanta energetica pentru cladiri (mai cunoscut sub numele de certificat energetic) sau raportul de audit energetic.

De asemenea, prestam si servicii de termografie in constructii si calcul G (calculul coeficientului global de izolare termica G).

Cladiri NZEB (casa NZEB)

Adaptarea la schimbarile climatice si tranzitia catre o economie cu emisii scazute de carbon sunt provocari majore la nivel global, iar sectorul constructiilor joaca un rol esential in aceasta tranzitie.

In acest context, conceptul de cladiri cu consum de energie aproape zero (NZEB) a castigat un teren semnificativ, devenind un standard obligatoriu in cadrul Uniunii Europene, inclusiv in Romania.

Prin definire, o cladire NZEB este o cladire cu un consum de energie foarte scazut, necesarul de energie fiind acoperit in mare parte din surse regenerabile produse la fata locului sau in apropiere.

Reglementari NZEB in Romania

Reglementarile privind cladirile NZEB in Romania sunt aliniate la directivele europene, in special la Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanta energetica a cladirilor.

Conform acestei directive, toate statele membre UE trebuie sa se asigure ca toate cladirile noi sunt cladiri cu consum de energie aproape zero pana la 31 decembrie 2020 pentru cladirile ocupate si detinute de autoritatile publice si pana la 31 decembrie 2021 pentru toate celelalte tipuri de cladiri noi.

In Romania, aceste cerinte au fost transpuse in legislatia nationala prin Legea energiei din constructii, actualizata pentru a reflecta cerintele NZEB.

Aceasta lege stipuleaza criteriile specifice care trebuie indeplinite pentru ca o cladire sa fie considerata NZEB, incluzand standarde pentru izolatie, sisteme de incalzire, ventilatie si racire eficiente energetic, precum si integrarea surselor de energie regenerabila.

Caracteristici ale cladirilor NZEB

Cladirile NZEB se remarca prin mai multe caracteristici cheie, inclusiv:

  • eficienta energetica ridicata: Prin utilizarea materialelor de constructie izolante si a tehnologiilor avansate, aceste cladiri mentin un consum minim de energie pentru incalzire, racire, iluminat si alte nevoi.
  • sursa de energie regenerabila: Integrarea sistemelor de energie regenerabila, cum ar fi panourile solare fotovoltaice, colectoarele solare termice, pompele de caldura sau chiar micile turbine eoliene, pentru a acoperi consumul de energie.
  • sisteme inteligente de management al energiei: Folosirea tehnologiilor smart home pentru monitorizarea si optimizarea consumului de energie.

Piata actuala in Romania

Pe piata din Romania, implementarea conceptului NZEB este inca la inceput, dar interesul si adoptia sunt in crestere.

Initial, majoritatea proiectelor NZEB erau initiate de catre dezvoltatori privati sau organizatii nonguvernamentale dedicate sustenabilitatii. Insa, pe masura ce constientizarea beneficiilor economice si de mediu creste, tot mai multi constructori si dezvoltatori imbratiseaza acest standard.

Un factor care stimuleaza interesul pentru cladirile NZEB in Romania este cresterea costurilor cu energia si dorinta proprietarilor de a reduce cheltuielile pe termen lung.

De asemenea, initiativele si programele guvernamentale de finantare pentru renovarea energetica a cladirilor existente si pentru sustinerea constructiilor noi eficiente din punct de vedere energetic au avut un impact pozitiv.

Cum se poate ajunge la o cladire NZEB plecand de la una veche, nereabilitata

Transformarea unei cladiri vechi intr-o cladire NZEB (Nearly Zero Energy Building) este o provocare care necesita o abordare cuprinzatoare si bine planificata.

Obiectivul este de a reduce consumul de energie al cladirii la un nivel minim si de a compensa restul necesarului de energie prin surse regenerabile. Iata cateva etape si strategii cheie pentru a transforma o cladire veche intr-o cladire NZEB:

Audit energetic detaliat

Primul pas in transformarea unei cladiri vechi in NZEB este realizarea unui audit energetic.

Acesta va evalua performanta energetica actuala a cladirii si va identifica cele mai ineficiente aspecte ale acesteia.

Auditul trebuie sa cuprinda evaluarea izolatiei, a sistemelor de incalzire, ventilatie si aer conditionat (HVAC), a iluminatului si a altor echipamente electrice.

Imbunatatirea izolatiei

Izolatia joaca un rol crucial in mentinerea caldurii in interiorul cladirii pe timp de iarna si a racoarei pe timp de vara.

Imbunatatirea izolatiei peretilor, acoperisului si pardoselilor este esentiala.

Acest lucru poate implica adaugarea de material izolant pe exteriorul cladirii (sistem de termoizolare externa) sau in cavitatea peretilor, precum si inlocuirea sau consolidarea izolatiei existente in mansarde si acoperisuri.

Inlocuirea sau imbunatatirea ferestrelor

Ferestrele eficiente energetic, cum ar fi cele cu geam dublu sau triplu, reduc semnificativ pierderile de caldura.

In cazul cladirilor istorice sau protejate, solutiile pot include folosirea unor geamuri speciale care sa se potriveasca cu aspectul arhitectural, totodata fiind eficiente din punct de vedere energetic.

Actualizarea sistemelor HVAC

Sistemele de incalzire, ventilatie si aer conditionat vechi pot fi foarte ineficiente.

Inlocuirea acestora cu sisteme moderne, eficiente, cum ar fi pompele de caldura, poate reduce semnificativ consumul de energie.

De asemenea, instalarea unei ventilatii mecanice cu recuperare de caldura asigura un aer proaspat si confort termic cu un consum minim de energie.

Utilizarea energiei regenerabile

Integrarea surselor de energie regenerabila este esentiala pentru atingerea standardului NZEB.

Panourile solare fotovoltaice, colectoarele solare termice pentru apa calda si, in unele cazuri, micile sisteme eoliene sau geotermale, pot fi integrate pentru a produce energia necesara cladirii.

Iluminat eficient si electrocasnice cu eficienta energetica buna

Inlocuirea iluminatului vechi cu tehnologie LED si utilizarea electrocasnicelor si a echipamentelor de birou cu clasa inalta de eficienta energetica pot reduce semnificativ consumul de energie electrica.

Sisteme de gestionare a energiei

Instalarea unui sistem de gestionare a energiei poate ajuta la monitorizarea si controlul consumului de energie in timp real, permitand ajustari care pot reduce consumul.

Consideratii arhitecturale si de design

Pentru cladirile vechi, este important sa se ia in considerare aspectele arhitecturale si istorice.

Orice interventie trebuie planificata in mod sensibil, pentru a pastra caracterul si valoarea culturala a cladirii.

Provocari si solutii in domeniul cladirilor NZEB

Transformarea unei cladiri vechi in NZEB poate intampina provocari specifice, inclusiv restrictii arhitecturale, bugetare si de reglementare.

Solutiile inovatoare si personalizate, precum si colaborarea stransa cu specialistii in domeniu (arhitecti, ingineri, consultanti in eficienta energetica) sunt esentiale pentru depasirea acestor provocari.
In concluzie, transformarea cladirilor vechi in NZEB este un proces complex care necesita o planificare atenta si investitii initiale considerabile.

Cu toate acestea, beneficiile pe termen lung, atat din punct de vedere economic, cat si ecologic, sunt semnificative, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, la cresterea confortului locativ si la scaderea costurilor energetice.

Tendinte si perspective in tranzitia spre standardul NZEB

Tendintele in domeniul constructiilor din Romania indica o tranzitie graduala catre standardele NZEB, sustinuta de cateva directii majore:

  • Digitalizare si inovatie: Aplicarea tehnologiilor noi, cum ar fi IoT (Internet of Things) si AI (Inteligenta Artificiala), pentru optimizarea consumului de energie in cladiri.
  • Educatie si constientizare: Cresterea eforturilor de educare a profesionistilor din domeniul constructiilor si a publicului larg cu privire la beneficiile cladirilor NZEB.
  • Finantare prin diverse programe: Continuarea si extinderea programelor de finantare si stimulente fiscale pentru proiectele de constructii eficiente energetic si pentru renovarea cladirilor existente conform standardelor NZEB.

Pe masura ce Romania avanseaza in cadrul obiectivelor sale de eficienta energetica si sustenabilitate, este de asteptat ca numarul cladirilor NZEB sa creasca.

Aceasta evolutie va necesita nu doar sprijin legislativ si financiar, ci si o schimbare culturala si educationala in randul profesionistilor din industrie si al publicului larg.

Prin colaborare si inovatie, sectorul constructiilor din Romania poate juca un rol esential in combaterea schimbarilor climatice si in promovarea unui viitor mai verde si mai sustenabil.

Intrebari frecvente (FAQ)

Esti obligatorie intocmirea studiului NZEB pentru cladiri noi?

Da este obligatoriu pentru toate cladirile noi acest studio se realizeaza de auditori energetici si ingineri de instalatii.

Trebuie sa utilizez obligatoriu surse regenerabile de energie pentru cladirea mea?

Da, pentru cladirile noi este obligatoriu sa fie instalate intr-un procentaj de cel putin 30% sursele regenerabile de energie ca: pompele de caldura, panouri solare termice, panouri solare fotovoltaice, centrale termice cu biomasa, turbine eoliene

Are vreo legatura certificatul energetic si studiul NZEB?

O cladire este certificate ca este NZEB cand se realizeaza acest studiu, adica in faza de proiectare, cand cladirea este terminate se realizeaza un certificate energetic unde trebuie sa apara din nou ca acea cladire este NZEB.

5/5 - (1 voturi)